Wat kan een organisatie doen ?

Omdat jullie organisatie wellicht meer geld beheert dan individuen, is jullie mogelijke impact nog groter. Je kan verschillende dingen doen.

Onderteken mee het ultimatum

Wat ondertekenen jullie, als je hier tekent?

1) dat jullie organisatie als klant van KBC, ING, Belfius of PNB Paribas Fortis jullie bank in mei 2019 een resolutie wil zien aannemen die haar beleid in lijn brengt met het klimaatakkoord van Parijs.

2) dat jullie organisatie, als jullie bank dat niet doet, in het najaar van 2019 zal veranderen van bank, samen met hopelijk honderden andere mensen en organisaties. Zie verderop wat dat allemaal kan inhouden. 

Communiceer mee

Roep je leden en sympathisanten via nieuwsbrief, website, Facebook… op om deel te nemen aan deze campagne en maak jullie eigen engagement publiek. Wij helpen je graag verder met professionele ondersteuning vanuit Greenpeace en FairFin. Neem gerust contact met ons op en wij bekijken hoe we je best kunnen helpen.

Organiseer een infomoment

Wij kunnen een infomoment van anderhalf uur aanbieden voor je achterban, vanaf 20 personen. In mensentaal openbaren we de grote ecologische voetafdruk van de financiële wereld én het alternatief van divestment. Hoeveel investeren de vier grootste banken in België – BNP Paribas, ING, KBC en Belfius – in steenkool, olie en gas? Wat heeft divestment al kunnen veranderen? En vooral: wat houdt ons project ‘Move your Money’ in en hoe kan jij meedoen? Je geld verzetten, hoe gaat dat praktisch? Voor het antwoord op al jouw vragen: wees erbij!

  • 45 min uitleg, 45 min discussie + ruimte voor vragen
  • Geen voorkennis vereist
  • Groepen vanaf 20 personen
  • 150 eur + reiskosten voor organisaties, vrije bijdrage voor lokale groepen
  • Projectiemogelijkheid voorzien

Interesse? Contacteer ons

 
Verzet je geld
Verander van bank

Als organisatie kan je net als individu van bank veranderen. Zo kan je de werkingsrekening en/of financiële reserves van je organisatie weghalen bij de huidige bank en kiezen voor een bank met een beter investeringsbeleid. Om uit te zoeken bij welke banken je dan wel terecht kan, raden we de website BankWijzer aan.

Verander van pensioenfonds

Je kan niet alleen je financiële reserves van bank veranderen. Als organisatie kun je ook je tweede pijler pensioenfonds van financiële instelling veranderen als dat door één van de vier banken wordt beheerd.

Werk een ethisch beleggingskader uit

Naast het weghalen van je geld bij je bank of andere financiële instelling, kan je ook binnen je huidige bank een ethisch beleggingskader eisen waarmee je geld niet geïnvesteerd wordt in fossiele brandstoffen. Zowel voor het pensioenfonds als voor de financiële reserves zijn er in België al voorbeelden van organisaties die deze nu fossielvrij beleggen. Contacteer ons om hier meer over te weten komen.

Contacteer ons en doe mee

organisatie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *