Die keuze laten we aan jou, maar we helpen je wel beter geïnformeerd kiezen. Op bankwijzer.be vind je een gemiddelde score van het beleid van 8 banken in België, waaronder BNP, KBC, ING en Belfius. Die score baseert zich enkel op investeringsbeleid (de regels die een bank voor zichzelf opstelt bij haar investeringen), maar komt in grote lijnen overeen met de maatschappelijke voetafdruk van banken door hun effectieve investeringen. Een uitzondering is ING. Deze bank vermeldt veel duurzaamheidsregels op haar website en in haar jaarverslagen, maar blijkt er in de praktijk vaak niet naar te leven. Daarom kreeg ING een uitroepteken in de ranking. Mocht jouw bank niet tussen de banken op Bankwijzer staan: in BankWijzer XL (2020) onderzocht FairFin nog meer banken.

Belfius is inderdaad de beste leerling van de vier grootbanken waar Move Your Money op focust. Haar investeringen in fossiele brandstoffen lopen bijna enkel via de beleggingsproducten die ze aanbiedt. Maar omdat het hier nog altijd om grote bedragen gaat, zetten we ook Belfius graag onder druk om haar beleid sluitend te maken. Dat mag ook wel, voor een bank die voor 100% in handen is van de overheid.

 

De scores van vdk en Argenta zijn inderdaad laag. Deze banken moeten in hun beleid duidelijker maken dat fossiele brandstoffen niet op hen moeten rekenen voor financiering. Tegelijkertijd zien we in praktijkonderzoek dat vdk en Argenta wel veel minder investeren in steenkool, olie en gas dan de vier grootste banken actief in België.

Triodos Bank heeft helaas geen zichtrekening voor particulieren in België. Ze biedt wel een duurzame spaarrekening en een zichtrekening voor organisaties aan.

Overstappen wanneer je al een hypotheek hebt, is ingewikkelder en kan duurder zijn, maar is zeker niet onmogelijk. Vraag advies bij je nieuwe bank. Wouter Hillaert kwam in 2018 zelfs goedkoper uit. “Aangezien de rente zo laag staat, heeft de financiële verhuis van onze hypotheek van BNP naar VDK ons niets gekost, maar zelfs een klein beetje opgebracht. Het kostte ons een bezoek bij de immotheker, bij onze nieuwe bank en bij de notaris voor de herfinancieringsakte. Al bij al een kleine moeite voor een grote stap.”

Je kan een tweede zichtrekening openen bij een nieuwe bank, waarnaar je je loon overschrijft zodra dat binnenkomt. Veel banken die een hypotheek verschaffen, eisen immers dat ook je vaste loon bij hen gestort wordt, maar het is wel degelijk toegelaten om dat geld meteen te versluizen. Je kan er ook voor kiezen om dat naar een duurzame spaarrekening te doen.

FairFin noemt een spaarrekening duurzaam als die naast ‘uitsluitingscriteria’ (bijv. geen investeringen in fossiele brandstoffen, geen investeringen in wapens) ook positieve criteria heeft: het geld op deze rekeningen wordt enkel geïnvesteerd in projecten en bedrijven met een zekere sociaal-ecologische meerwaarde. In België zijn er twee banken die een duurzame spaarrekening aanbieden: Triodos Bank en vdk bank. Bij Triodos Bank zijn alle spaarformules duurzaam, bij vdk bank enkel de SpaarPlus rekening.

Er is geen wettelijke norm voor begrippen als ‘duurzaam’, ‘groen’ of ‘ethisch’. Elke financiële instelling mag dus zelf beslissen wat ze daaronder verstaat. Er zijn veel ‘duurzame’ bankproducten waarmee nog altijd fossiele brandstoffen worden gefinancierd. Bedenk wat jij belangrijk vindt voor je geld. Dat het niet in fossiele brandstoffen wordt geïnvesteerd? Dat er een bepaald percentage naar hernieuwbare energie gaat? Vraag dit aan je bankier. Vaak zal hij of zij niet direct het antwoord weten, maar het is belangrijk dat banken weten dat deze vragen leven. Daarnaast gaat het geld op je ‘duurzame’ spaarrekening bij een onduurzame bank nog altijd naar die bank, natuurlijk. Het is een beetje zoals groene stroom kopen bij Total: niet écht groen.

Het belangrijkste is om een nieuwe bank te kiezen. De overstappagina op BankWijzer kan hierbij helpen. Eens gekozen, moet je alleen je nieuwe bank verwittigen. Daarna regelen oude en nieuwe bank de overstap onderling. Je hoeft zelfs je nieuwe rekeningnummer niet door te geven aan schuldeisers die met domiciliëring werken (bijv. je telecomoperator of de ziekenkas) en aan je terugkerende betalers (bijv. je werkgever). Zij ontvangen automatisch een melding van de nieuwe bank via de interbancaire dienst Bankswitching. Overstappen wanneer je al een hypotheek hebt, is ingewikkelder en kan duurder zijn, maar is niet onmogelijk. Vraag advies bij je nieuwe bank.

Think again! Een bank heeft graag zoveel mogelijk klanten: elke klant geeft met haar verbintenis een stuk vertrouwen aan een bank. Van bank veranderen is dus – zelfs zonder geld – een prima signaal om aan te geven dat jouw vertrouwen in de bank op een laag pitje staat. Overigens merken we dat de banken zelf Move Your Money best serieus nemen. Hun imago is minstens zo’n grote zorg als het geld dat dreigt te verhuizen.

Je kunt zo’n duurzame spaarrekening gewoon online openen (bij vdk wordt er wel automatisch een zichtrekening bij geopend) via www.vdk.be of www.triodos.be.

Als je je 3de pijler pensioensparen (dat elke belastingbetaler kan doen) wil overzetten zonder extra fiscale aanrekening, kan dat enkel van pensioenspaarfonds naar pensioenspaarfonds of van pensioenspaarverzekering naar pensioenspaarverzekering. FairFin maakte in december 2018 een analyse van min of meer duurzame pistes (wel enkel fondsen momenteel).

Proficiat, jij bent al een mover! Word een supermover en overtuig ook je vrienden om je goede voorbeeld te volgen. Of spreek je organisatie, school of bedrijf aan. Op deze pagina vind je daarover meer info.