Onze oproep: verhuis je geld naar duurzamere oorden! Wachten op de overheid die de banken reguleert of de banken die zichzelf reguleren, voelt een beetje als wachten op Godot. Daarom nemen wij het heft zelf in handen! Want verandering komt niet enkel van bovenaf, maar kan zeker ook van onderuit komen.

We weten namelijk allemaal dat we geen tijd hebben om te talmen. De klimaatcrisis laat zich nu al voelen, dus we moeten nu stoppen met fossiele projecten. Eén manier om dat te doen, is de geldkraan voor die projecten dichtdraaien. Dat kun jij doen door je geld weg te halen bij banken die investeren in fossiele projecten en het te verplaatsen naar een bank die investeert in de energietransitie en duurzame, sociaal verantwoorde projecten.

Op deze website vind je heel wat informatie terug over elke bank actief in België, ongetwijfeld ook over je eigen bank. Neem zeker ook eens een kijkje op www.bankwijzer.be, voor meer gedetailleerde informatie. Zo kom je te weten of jouw bank je geld investeert in fossiele brandstoffen. Daarnaast zie je ook welke banken het beter doen. Zo maak je een weloverwogen keuze over de nieuwe, duurzame bestemming van je geld!

Optie 1: Open een duurzame rekening/start met duurzaam pensioensparen/start met duurzaam beleggen

Optie 2: Verander van bank

Heb je een nieuwe bank gekozen? Contacteer die bank en laat weten dat je wil overstappen. Dankzij de Bankoverstapdienst regelen je oude en je nieuwe bank alles onderling. Het saldo op je zichtrekening wordt overgezet, net als je domiciliëringen. Bedrijven die je regelmatig betalen, zoals je werkgever of ziekenfonds, worden verwittigd. Je hebt de optie om je oude zichtrekening volledig te laten afsluiten, of die nog open te houden. Zo kun je bijvoorbeeld je zichtrekening nog behouden als je nog een hypotheek of pensioenspaarrekening hebt lopen bij je oude bank. Je spaargeld zet je wel nog steeds handmatig over naar je nieuwe bank. Meer info: www.bankswitching.be en overzicht hieronder.

Zichtrekening

Je zichtrekening verplaatsen doe je best via www.bankswitching.be. Vul het formulier in en bezorg het aan je nieuwe bank. Die neemt contact op met je oude bank en zij regelen de overstap onderling: je saldo wordt overgezet naar je nieuwe zichtrekening, je werkgever en andere instellingen die je regelmatig betalen worden op de hoogte gebracht van je nieuwe rekeningnummer. Ook je domiciliëringen kun je automatisch laten overzetten. Je kunt ervoor kiezen om je oude zichtrekening definitief af te sluiten, of ze nog open te houden. Dat kan handig zijn als je bij je oude bank toch nog een zichtrekening nodig hebt, als je er bijvoorbeeld een hypotheek hebt of aan pensioensparen doet.

 

Spaarrekening

Een spaarrekening verplaatsen is heel eenvoudig. Je kunt daarvoor nu ook op de bankoverstapdienst rekenen, of toch bij de meeste banken. Kan dat nog niet bij jouw bank? Geen zorgen, een spaarrekening overzetten is veel eenvoudiger dan een zichtrekening. Je schrijft het bedrag simpelweg handmatig over naar je nieuwe bank. Daarna kun je je spaarrekening bij je oude bank afsluiten. 

 

Hypotheek

Heb je al een hypotheek lopen? Dat betekent niet dat je geen mover meer kan zijn! Er zijn verschillende opties. In periodes van lage rente kan het net interessant zijn om van bank te veranderen en je hypotheek mee te verhuizen. Ondanks de kosten die samengaan met een hypotheek verplaatsen, kan het dan goedkoper uitkomen. Klop zeker eens aan bij enkele duurzame banken voor persoonlijk advies. Heb je een rentekorting gekregen op je woonkrediet dankzij het openen van een zichtrekening? Opletten geblazen! Je kunt die korting namelijk verliezen als je van bank verandert, waardoor je maandaflossing kan toenemen. In dat geval laat je je zichtrekening bij je oude bank dus beter nog bestaan: zo vermijd je deze onaangename verrassing. Is veranderen van bank mét hypotheek te ingewikkeld of te duur? Niet getreurd! Open dan bijvoorbeeld een spaarrekening, beleggingsfonds, pensioenspaarrekening en/of een zichtrekening bij een duurzame bank. Zo kun je je hypotheek bij je oude bank laten staan en tóch een verschil maken!

 

Pensioensparen

Ben je nog niet begonnen met pensioensparen? Neem dan zeker eens een kijkje in de pensioenspaargids van Fairfin, waar de duurzaamste pensioenspaarfondsen in opgenomen zijn. Een 100% duurzaam pensioenspaarfonds is in België jammer genoeg zeer moeilijk te vinden, maar je kunt dus wel het beste eruit kiezen! 

Stel: je doet aan pensioensparen bij je traditionele bank en merkt dat het fonds helemaal niet strookt met je waarden. Een pensioenspaarfonds vroegtijdig stopzetten en het geld opvragen kost je handenvol geld en is dus niet aan te raden. Je kunt wel stoppen met geld storten naar dat pensioenfonds en een nieuw, duurzaam alternatief openen. Je laat dan het geld van je oude pensioenfonds gewoon staan zonder nog bij te storten, terwijl je een nieuw opbouwt. Als je nog tientallen jaren te gaan hebt, is dat zeker de moeite!

 

Effectenrekening/beleggingen

Net als bij pensioensparen kan het heel nadelig zijn om beleggingsproducten die voor X aantal jaar vaststaan, vroegtijdig te beëindigen en het geld op te vragen. Daarom raden we aan om dat niet te doen, maar gewoon geen nieuw geld meer bij te storten bij je oude beleggingsproducten die je zou willen moven. Je kunt dan ondertussen een nieuw beleggingsproduct openen bij je nieuwe, duurzame bank. Naast beleggingsportefeuilles bij duurzame banken, loont het ook de moeite om eens te onderzoeken welke leuke duurzame coöperaties er zijn waarin je rechtstreeks kunt investeren. Inspiratie kun je vinden op www.fairfinlabel.be.