Via onafhankelijk onderzoek brengt BankWijzer aan het licht welke waarden onze banken hanteren. Steeds meer mensen worden zich bewust van het beleid van hun bank. Jaarlijks sturen duizenden mensen via www.bankwijzer.be een klacht of compliment naar hun bank. Soms veranderen ze zelfs van bank.
Banken zijn gevoelig voor deze berichten. Onder invloed van Bankwijzer scherpten diverse banken hun investeringscriteria aan of gingen ze in gesprek met bedrijven die onverantwoord te werk gaan. Via BankWijzer kunnen we banken en de bedrijfswereld samen een geweten schoppen.
BankWijzer is een samenwerking van FairFin, 11.11.11, CNCD-11.11.11, Vrede, Netwerk Bewust Verbruiken, Bond Beter Leefmilieu, Amnesty International, ACV, CSC, Oxfam Solidariteit en Financité. BankWijzer België is onderdeel van de Fair Finance Guide International, met partners in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Noorwegen, Indonesië, Brazilië en Japan en wordt gefinancierd door SIDA, het Zweeds Agentschap voor Ontwikkelingssamenwerking.
Move to een meer duurzame bank? Reinout deed het!
De aanleiding van mijn bankoverstap? Een gesprek met mijn huisgenoten over wat je als individu effectief kan doen voor de vrede. Je kan bijvoorbeeld naar een wake gaan of een protestmars. Daar is uiteraard niks mis mee. Maar volgens mij is één van de belangrijkste dingen die je kan doen, je geld weghalen bij een bank die investeert in de wapenindustrie. Ik ben ervan overtuigd dat zoiets meer effect heeft.
Je geld overzetten lijkt weinig invloed te hebben. Maar als je er over nadenkt, heeft jouw beslissing wel degelijk een impact. Het bleek voor mij een kleine moeite, omdat ik als jonge gast nog geen afbetalingen heb of leningen bij de bank. Als je die overstap kan doen met een grote groep mensen dan is het effect nog groter. Het is ook tweeledig. Je haalt kapitaal weg bij onethische banken waardoor je hun het signaal geeft om een ethischer beleid te voeren om hun klanten niet te verliezen.
— Reinout Dewulf, Gent